Uutta mukavaa luvassa – Formula Open Finland

Moottoriurheilu on laji, joka yhdistää kaikenikäiset harrastajat. Moottoriurheilun puolella sekä kaksi- että nelipyöräisten harrastajille, on omat luokkansa junnuista, eli junioreista veteraaneihin. Formula Open Finland tulee yhdistämään kaikki formulaluokat Suomessa. Nuoria, ja lajista kiinnostuneita juniorikuljettajia halutaan lajin parin lisää tuomalla kaikki mahdolliset formulaluokat saman katon alle. Suomessa ajatus eri formulaluokkien yhdistämisestä heräsi ensimmäisen kerran loppukesällä vuonna 2019.

Uutta tulevaa sarjaa halutaan viedä innolla eteenpäin. Ideassa mukana ovat varsinainen ratakonkari ja Formula Academy Finlandin promoottori Marko Keränen, Formula 3 -luokan parissa työskentelevä ja kilpaileva Juha Fred sekä Formula Ford toimintaa pyörittävä Heikki Hirsimäki. Yhteistyötä tekee myös autourheilun lajiliitto AKK. Formula Open Finland -sarja esiteltiin kohderyhmälle, vieraille ja median edustajille. Esillä oli upeaa alan kilpailukalustoa, kuten F3-, F4- ja Formula Ford-auto.

Formula Open lähdöt

Formula Open Finland-sarja on saanut esikuvansa Saksasta. Saksassa on ajettu jopa 40 auton lähtöjä. Suuremmalla lähtöjen määrällä saadaan kilpailuasetelmaan mukavaa lisämaustetta ja viihdettä. Luokkien yhdistäminen säästää myös aikaa, eli useimpien lähtöjen sijaan voidaan järjestää vain yksi lähtö. Mukana on myös runsaslukuisia lähtöjä, joissa nuoret kuljettajat saavat oppia kansainvälisiä rata-lähtöjä varten. Rata-lähdöt voivat olla esimerkiksi 20 auton lähtöjä.

Formula Open Finland-sarja on kehittäjiensä mielestä kuin ryhtiliike rata-ajon formulapuolelle. Tällä hetkellä V1600- ja Legends-luokka ovat Suomessa todella suosittuja. Formula Open Finlandissa on omat luokkasäännöt, jossa kaikki kuljettajat voivat kerätä kilpailusijoitukseensa perustuen yleisiä sarjapisteitä omasta kilpailuluokastaan riippumatta.

Suomessa formula-radat ovat lyhyitä, jolloin luokkakohtaiset vahvuudet ja rata-autojen nopeuserot tasoittuvat. Otetaanpa esimerkki, eli F4-autot ottavat aikaa aina takaisin eteen tulevissa radan mutkissa keveydellään, ketteryydellään ja helpon käsiteltävyyden ansiosta, kun taas F3-autot ovat tehokkaampia ja saavat etua etenkin pitkillä suorilla

Karting-autoista formuloihin – mikä on rata-autoilun tulevaisuus?

Formula Open Finland -luokan tarkoitus on kilpailukykyisten nuorten kuljettajien kehittyminen kansainvälisille formularadoille. Nuorille kuljettajille tärkeää on muun muassa hyvä lähtötilanne, josta lähdetään aina eteenpäin. Merkittävä osa Formula Open Finland -kilpailuista ajetaan samanaikaisesti Rata SM -sarjan kanssa.